Babanév választó

Hozzászólások

A húgyúti fertőzések megelőzése és kezelése

0hozzászólás
Gravida – A baba-mama vitamin   Rovat: Betegség, gyógyszerek   2013.12.09.
A húgyúti fertőzések megelőzése és kezelése

A fertőzésre hajlamosító tényezők többségét a legnagyobb odafigyeléssel sem zárhatjuk ki. Bármit teszünk, az anatómiai jellegzetességeink megmaradnak, illetve a terhesség következtében fellépő testi változások is kikerülhetetlenek. Éppen emiatt annyira fontos viszont, hogy mindarra, ami rajtunk fordul, fokozottan ügyeljünk. Különösen akkor, ha esetleg már a terhességet megelőzően is volt húgyúti fertőzésünk.


Elsődlegesek ilyenkor a higiéniai szempontok.  A hüvely környékét mindig tartsuk tisztán! Rendszeresen mossuk meg, lehetőleg minden széklet- és vizeletürítés után, ugyanakkor a terhesség alatt tartózkodjunk az intimzuhany és az illatosított tisztasági betétek használatától, sőt a belső hüvelyöblítést is kerüljük el, mert ezek megváltoztatják a nemi szervünk flóráját. A megfelelő higiénia ugyanis nem sterilitást jelent, hanem a természetes állapot fenntartását.


Nagyon vigyázzunk arra, hogy milyen vécére ülünk rá, és hogy tiszta legyen a kezünk is, mielőtt az intim testrészeinket megérintjük. Gyakori hiba, hogy pisilés után a végbéltől indulva törlik meg a nők a nemi szervüket. Alapszabály: mindig elölről hátrafelé töröljünk feneket, máskülönben a hüvelybe vagy a húgycsőbe juttathatjuk a széklettel távozó és a végbélnyílás közelében láthatatlanul megtelepedő baktériumokat.


A nemi szervek begyulladását mindenképpen próbáljuk elkerülni, mert ez a gyulladás könnyen átterjedhet a húgyutakra is.

Éppen ezért hiába ügyelünk saját intim szféránk tisztán tartására, ha a szexuális partnerünk legalább ilyen gondosan nem figyel az ő nemi szervének állapotára. Kifejezetten gyakran fordul elő ugyanis, hogy egy igénytelenebb férfi fertőzi meg a nála jóval gondosabb társát.


Ne féljünk sokat inni! Minél nagyobb a folyadékfogyasztásunk, annál könnyebb teljesen kiürítenünk a húgyhólyagunkat, ami a megelőzés fontos feltétele.


Mindig az időjárásnak megfelelően öltözzünk föl! Hűvös időben nagyon könnyű felfázni, ezért ilyenkor különösen figyeljünk oda a ruházatunkra. A csinos megjelenésnél is fontosabb szempont, hogy rétegesen öltözködjünk, a derekunkat ne hagyjuk szabadon, meleg ruha és vízálló, vastag cipő legyen rajtunk. Első hallásara bármilyen meglepő, sajnos nyáron is fölfázhatunk. Elég egy nagy zápor, és a nyirkos holmi máris megbetegíthet. Éppen ezért legyen nálunk mindig esőkabát, esernyő vagy száraz váltásruha. A strandoláskor is legyünk körültekintőek. Ne menjünk bele olyan vízbe, amely fertőző lehet (elhanyagolt medence, bizonytalan tisztaságú folyó vagy tó), és úszás után mindig vegyük le a nyirkos fürdőruhát!


Rendszeresen látogassuk a védőnőnket, és minden alkalommal kérjük meg, hogy egy gyors tesztvizsgálattal ellenőrizze a vizeletünk fehérjeszintjét: ez ugyanis egyértelműen utal az esetleges húgyúti fertőzésre. Így már azelőtt észrevehetjük a kezdődő betegséget, mielőtt tényleges tüneteket okozna.


Ha a megelőzés mégsem volt sikeres, és kénytelenek vagyunk megtapasztalni a kellemetlen tüneteket, akkor a gyors és hatékony kezeléssel még mindig megakadályozhatjuk, hogy a fertőzés átterjedjen a vesénkre is, vagy rosszabb esetben koraszülést, ne adj’ isten vetélést okozzon. A gyógyszeres kezelést soha ne próbáljuk autodidakta módon, magunk megoldani, hiszen ehhez már mindenképpen orvosi szakértelemre van szükség. Mindemellett az antibiotikumos kúrát kiegészíthetjük természetes gyógymódokkal is. Érdemes beszereznünk néhány jótékony hatású homeopátiás készítményt, illetve fogyaszthatunk olyan gyógyteákat is (pl. mezei zsurlót stb.), amelyek nem veszélyeztetik a terhességünket, ugyanakkor gyulladáscsökkentő hatásúak (l. www.gyogytea.hu ). A húgyúti fertőzés megelőzésére vagy akár kezelésére az egyik leghatékonyabb gyógynövény a tőzegáfonya. Az ebből készült 100 grammos kiszerelésű Inuit nevű készítmény több mint fél évre elegendő porított áfonyát tartalmaz.

Hozzászólások
Én is hozzászólok!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!