Babanév választó

Hozzászólások

Vitaminok fontossága terhesség alatt

0hozzászólás
Gravida – A baba-mama vitamin   Rovat: Betegség, gyógyszerek   2014.01.23.
Vitaminok fontossága terhesség alatt

Vitaminoknak nevezzük azokat a szerves anyagokat, melyek szükségesek a sejtben zajló anyagcsere-folyamatokhoz és közreműködnek azon biokémiai folyamatok szabályozásában melyek során a bevitt táplálék hasznosul a szervezetben és energia lesz belőle. A vitaminok kis mennyiségben nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Egyesek – mint pl. a D-, B12-, és K-vitamin - előállítására képes a szervezetünk, de a többit táplálékunkkal, táplálék kiegészítőkkel kell magunkhoz venni. Az egészséges szervezet működéséhez nem csak vitaminokra, hanem ásványi anyagokra, nyomelemekre is szükség van. Ha bármelyik hiányzik a szervezetből, vagy kevesebb van belőle, hiányállapot alakul ki, mely az egészséges élettani folyamatok károsodásához, hiánybetegségekhez vezethet.
A terhesség alatt megnövekedett mennyiségű vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van szükség. Még egészséges táplálkozással sem lehet mindezt bejuttatni a szervezetbe. Pótlásukkor figyelembe kell venni az adott népcsoportra jellemző szükségletet.

Mit nevezünk magzatvédő vitaminnak?
A 4 B-vitamin komponenst nevezzük magzatvédő vitaminnak. Ezek: folsav (B11-), B12-, B2-, B6-vitamin

Miért is fontosak a magzatvédő vitaminok?
1. Felkészítik a szervezetet a terhességre.
2.Terhesség alatt elősegítik a magzat egészséges fejlődését, egyes fejlődési rendellenességek gyakoriságát csökkentik.
3. Szoptatás során is biztosítják a megnövekedett szükségletet.

Miért kell szedni magzatvédő vitamint?
Kutatások igazolták, hogy a magzatvédő vitaminon együttes bevitele a szervezetbe az idegcső-záródási rendellenességek (nyitott gerinc, agy-és koponyahiány) 90%-ának kivédésére alkalmas, míg a folsav egyedül csak 50-70 % kivédésére képes. A szívfejlődési rendellenességek 50 %-a, a húgyúti és vese rendellenességek 40%-a, a veleszületett végtaghiányok 30%-a előzhető meg a multivitamin alkalmazásakor.

Miért hívjuk magzatvédő vitaminnak?
Mert bizonyított a szerepük a idegcső-záródási rendellenességek megelőzésében. Az idegcsőből fejlődik a magzatban az agy és a gerincvelő. Az idegcső záródása a magzati fejlődés 21. napján kezdődik és a 25 - 27. napján fejeződik be. Ha a folyamat lelassul, az idegcső valamelyik végén késhet a záródás, vagy el is maradhat. Amennyiben záródása elmarad az agyat és a gerincvelőt ért betegségek alakulnak ki (anencephalia, nyitott-gerinc). Az idegcső záródási rendellenességek létrejöttében a legfontosabb szerepe a homocisztein (táplálkozással elfogyasztott fehérjék lebomlásából keletkező egyik aminosav végterméke) túltengésnek van, melynek semlegesítésében vesz részt a B2-, B6-, B12- vitamin és a folsav. Homocisztein lebontására normális körülmények között képes az emberi szervezet, amennyiben rendelkezik egy bontóenzimmel. Ezt a bontóenzimet az 1. kromoszómán szereplő egyik génpár irányítja. Ha a génpár hibás, akkor nem képes a szervezet a homocisztein átalakítására, és ez a mérgező anyag felhalmozódik a szervezetben, terhesség idején a magzati szövetekben és vérben is emelkedik a szintje, ami idegcső-záródási rendellenességet okoz. Egy nemzetközi vizsgálat szerint a magyar emberek 11%-ában hibás ez a génpár, 45%-ában hibás az egyik gén. Ennek következtében magas lesz a szervezet homocisztein szintje. A magzatvédő vitamin idejében és megfelelő dózisban történő szedésével csökken a szervezet homocisztein szintje.

Miért ilyen fontos ez?
Az idegcső-záródási rendellenességek 95%-a családi előzmény nélkül jelentkezik. A világon évente 400.000 idegcső-záródási rendellenességgel sújtott magzat fogamzik, akiknek 90%-a magzatvédő vitamin pótlással kivédhető lenne.
Magyarországon az idegcső záródási rendellenességek gyakorisága 3/1000, a szívfejlődési rendellenességek gyakorisága 10/1000. A magzatvédő vitaminnal az idegcső-záródási rendellenességek 90%-a, a szívfejlődési rendellenességek 40%-a volt megelőzhető. Ez 100.000 szülésre számítva azt jelenti, hogy évente megelőzhető lenne 252 velőcső-záródási rendellenességgel és 408 szívfejlődési rendellenességgel fogant magzat. Bizonyított még a magzatvédő vitaminok védő hatása a szív- és érrendszeri (2.), húgyúti- és vese-fejlődési rendellenességek, valamint a végtaghiány megelőzésében is.
A WHO szakértő bizottsága szerint a folsav tartalmú multivitaminok fogamzás körüli szedésével a veleszületett fejlődési rendellenességek mintegy egyharmada megelőzhető.

Mikor kell szedni a magzatvédő vitamint és mennyi ideig?
Már a terhesség tervezésénél meg kell kezdeni a multivitaminok bevitelét a szervezetbe, megfelelő mennyiségben. A fogamzás előtt 2 hónappal tanácsos elkezdeni szedésüket egészen a fogamzás idejéig, majd a várandósság alatt folytatni kell. Az első trimeszterben az fentiekben leírt fejlődési rendellenesség megelőzésében bizonyított igen kedvező hatásuk miatt. A terhesség 2. és 3. trimeszterében pedig szerepe van a multivitaminoknak a méhlepény öregedés késleltetésében, ezáltal a magzat méhen belüli fejlődésének elősegítésében és ezzel a koraszülés megelőzésében is fontos szerepet játszik.
A magzatvédő vitaminok tápanyaggal történő bevitelére nincs lehetőség egészséges táplálkozás mellet sem, mert a tápanyaggal az elérni kívánt optimális szintet nem tudjuk biztosítani.

Miért érdemes terhesvitamint szedni?
Azért, mert a magzatvédő vitaminokon kívül egyéb fontos vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek találhatók benne, olyan összetételben melyre terhesség és szoptatás alatt a szervezetnek szüksége van a megnövekedett igény mellett is.
A magyar emberek tápanyag bevitele nem fedezi a szükséges vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek bevitelét. Ma már olyan világban élünk, ahol lehetőség van olyan terhes-vitaminhoz hozzájutni, ami a magyar emberek igényeihez, táplálkozási szokásaikhoz, tápanyagok vitamin, nyomelem és ásványi anyag tartalmához lett kialakítva. Ez azért is fontos, mert nemcsak a kívánt mennyiséget lehet elérni a szedésükkel, hanem megelőzhető egyes vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek túladagolása, hiszen túlzott bevitelük komoly betegségek kialakulásához vezethet.
A tévhitekkel ellentétben a multivitamint szedők és nem szedők testsúlya között szignfikáns különbség nincs. A multivitamint szedő és nem szedő terhesek megszületett gyermekei közti testsúlykülönbség elenyésző. Ezért érdemes minden nőnek már a terhesség tervezésekor elkezdeni a terhesvitamin szedését és a szoptatás befejeztéig szedni.

Irodalom:
1. Czeizel A.E: Periconceptional folic acid/multivitamin supplementation for the prevention of neurel-tube defects and other congenital abnormalities. Birth Defects Res Part A. 85: 260-268 (2009.)

2. Pelissetto S, Zonca M et all. Vitamin intake and pregnancy. Minerva Ginecol. 2009. Feb;61(1):67-76.

3. Barger MK: Maternal nutrition and perinatal outcomes. J Midwifery Womens Health. 2010. Nov-Dec; 55(6):502-11.

Hozzászólások
Én is hozzászólok!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!