Kérdezz a szakértőnktől!
Vivien | 2016-10-12 11:18:46 Üdvözlöm !! Én igazábol érdeklődni szeretnék hogy meg vettem a terméket szedem minden nap és... tovább
Vivien | 2016-10-11 13:46:01 Üdvözlöm !! Én igazábol érdeklődni szeretnék hogy meg vettem a terméket szedem minden nap és... tovább
Beáta | 2016-09-08 19:57:10 Üdvözlöm! A kérdésem az lenne, hogy ma vagyok 29 hetes és eddig csak Elevit Plus... tovább
Szabina | 2016-09-01 01:10:54 Üdvözlőm! 1 hónapja vetettük bele magunkat a baba projektben. Ovuláció volt már, a teszt még negatívot jelzett,... tovább

A Gravida kismamavitamin

ha a gyermektervezés időszakában előre fel akarod tölteni a vitaminraktáraidat, a testedet pedig igyekszel felkészíteni a szülésre
ha a fogantatás után erős émelygés vagy hányás jelentkezik nálad, amitől csökken az étvágyad
ha gyenge vagy és kimerült, alig van időd magadra, kevesebbet eszel, kevesebbet alszol, de fontosnak tartod, hogy legyen elég anyatejed
ha rosszabbul alszol vagy fáradtnak érzed magad
Tudj meg többet a Gravida vitaminról!

Ahol van Gravida...

...ott boldog és
kiegyensúlyozott
a babavárás!

Szakértőt kérdeztünk, van-e érték a mai rajzfilmekben

Szakértőt kérdeztünk, van-e érték a mai rajzfilmekben

Leültem a minap a gyerek mellé tévét nézni. A gyerekcsatornán futó rajzfilm sztorija a következő volt: a tökéletes ételt kereste egy gasztrokalandor, és a férfi valahogy elvergődött Sanjay és Craig városába. (Sanjay és Craig a főszereplők, egy fiú és egy kígyó, akik legjobb barátok.)

A gasztrokalandor állandóan úgy érezte, hogy már nagyon közel jár a tökéletes ételhez, emiatt például majdnem megette Craig-et, de Sanjay-nek szerencsére sikerült őt megmenteni. És ekkor jött az ételkritikus nagy felismerése: a tökéletes étel ő maga, úgyhogy fogta, és felfalta saját magát.

Ez volt az a pont, amikor úgy éreztük, hogy itt az ideje megkérdezni egy gyermekpszichológust és meseterapeutát, hogy mi a véleménye azokról a mesékről, amiket a gyerekek nap mint nap néznek a különböző gyerekcsatornákon. Ideértve  Sanjay és Craig mellett a Spongya Bob, a Gatyás Bagázs, a Boci és Pipi, vagy az Én vagyok Menyus részeit, és még sok más, hasonló kaliberű rajzfilmet.

Végül is, a klasszikus mesékben és a népmesékben is bőven vannak hajmeresztő dolgok, mi van akkor, ha ezeknek a rajzfilmeknek is vannak rejtett értékeik, csak laikusként nem vesszük észre?

Jó hírünk van. Peer Krisztina gyermekpszichológus gyakorlatilag felmentett minden lelkiismeret-furdalás alól (vö. szaranyaság, amiért hagyjuk, hogy ezt nézzék). Azt mondja, ezek a rajzfilmek egyáltalán nem olyan rosszak, mint ahogy sok szülő gondolja. Mondjuk annyira nem is jók, kifejtjük hajtás után. 

Rajzfilm =/= mese, a mesét ugyanis hallgatni kell

Elöljáróban tisztázzuk: ezek a rajzfilmek nem nevezhetők mesének, úgyhogy ne is hívjuk őket annak. A meséket ugyanis a gyerek hallgatja, elképzeli, és nem a tévében nézi, mint a rajzfilmeket.

Most, hogy tisztáztuk a különbséget, térjünk a lényegre: a rajzfilmek gyerekekre kifejtett hatására. Természetesen szó sincs arról, hogy a szóban forgó animációk segítenének a gyerekeknek feldolgozni bármiféle traumát, vagy elsimítani egy megrázkódtatást – bár nem teljesen kizárt, de nem ez a legfontosabb szerepük, nem azért szeretik őket nézni a kölkök.

Képzeljék, még fejleszthetnek is

Amiben viszont nagyon is jók: többnyire nagyon viccesek, ezért fejlesztik a gyerekek humorérzékét, ami, lássuk be, elég sok felnőttre is ráférne. Előfordul persze, hogy a gyerek nem ért bizonyos poénokat (sőt, némelyik felnőtt sem), észrevesznek viszont olyan vizuális elemeket, amikhez egy felnőtt például már nem elég ügyes.

A jól „fogyasztott” rajzfilmek emellett a gyerek mozgókép olvasási készségét is fejleszthetik – ehhez mondjuk jó, ha a szülő is ott ül, és beszélgetnek róla. Persze ebben egyrészt nem minden szülő kompetens, másrészt lássuk be, a tévé többnyire villanypásztor, és nem a fejlesztési terep, vagyis a szülő általában egyáltalán nem ül ott.

Peer Krisztina szerint ugyanakkor nagyon fontos, hogy a gyerekek tényleg a korosztályuknak megfelelő animációkat nézzék, igaz, túl nagy bajuk nem lesz, ha egy hároméves a hatos karikás elé ül, legfeljebb annyit ért majd belőle, hogy azért tetszett neki a rajzfilm, mert szép, rózsaszín ruhája van a Patricknak. De azért arra mindenképpen vigyázni kell, hogy ne folyhasson a gyerekekre bármi, minőségi és mennyiségi kontroll nélkül.

Ne menjen a játék és a kapcsolatok rovására

Elsősorban olvasni kellene a gyereknek mesét, ezt nem lehet eleget hangsúlyozni. Ez így is van, de azért a gyakorló szülők (Peer Krisztina is az, három kisgyerekkel), tudják, hogy ez nem mindig jön össze, mondjuk szerda délután. Ne legyen emiatt senkinek lelkiismeret-furdalása!

Persze, a gyereknek mozogni kellene, meg barátokkal játszani, meg a szülőkkel társasozni, meg mesét hallgatni apu ölébe kuckózva. Hát, sok szerencsét hozzá, például télen, abban a munkából/iskolából hazaérés utáni egy órában, amikor az embernek még minden mással van tele a feje, és csak egy dologra vágyik: hogy békén hagyják.

Ha a rajzfilmnézés nem megy a barátkozás, az emberi kapcsolatok, a játék, a tanulás, vagy a mozgás rovására, semmi baja nem lesz a gyereknek, ha egy kicsit tévézik. Nem annyira rosszak ezek a mesék, mint amilyennek sok szülő hiszi. Még akkor is, ha Sanjay és Craig dédelgetett pukibabája indul benne vándorútra.

És főleg, ne fogják vissza magukat a szülők, ha szintén viccesnek találják a durva, szókimondó poénokat. Nevessenek nyugodtan, szívből és hangosan, de főleg őszintén!

Ami kimondottan jót tesz                                                

Természetesen megkérdeztük a gyermekpszichológust, hogy milyen meséket ajánlana. Elsősorban természetesen a népmeséket említette, közülük is nagyon jók a cigány népmesék, amik a durvább, tini ninja típusú rajzfilmek alternatívái lehetnek a hallgatott mesére fogékony gyereknek.

Mert hát sajnos, ha a gyerek soha nem hall mesét, egy idő után már egyáltalán nem is fogja tudni lekötni őt az elképzelt világ. Ha pedig jó rajzfilmet keresnek, akkor ott vannak például a japán animációk, mint például a Chihiro szellemországban, és említette még Peer Krisztina A tenger dalát, amit mindenkinek érdemes megnézni. 

Forrás: divany.hu

Hozzászólások:

Még nem szólt hozzá senki, legyél te az első!

További cikkek:

Rosszat teszek, ha tejjel itatom a gyereket?

A tej egészséges, különösen a gyerekeknek kell sokat inni belőle, hiszen tartalmazza a csontfejlődéshez szükséges ásványi anyagokat. Vagy nem? Egy barátnőm nemrég teljesen kiborult, amikor megtudta, hogy három éves lányom...

tovább

20 jó tanács, Maria Montessori-tól, amit minden szülőnek tudnia kell!

Maria Montessori, olasz gyermekorvos és pedagógus volt. Egy neves oktatási módszert fejlesztett ki, ami a kicsik képességeit fokozta. Mariának egy olyan módszert talált ki, amely arra neveli a kicsiket,...

tovább

10 újévi fogadalom kimondottan szülőknek

Kedves anyukák és apukák, nincs menekvés, ti sem maradhattok ki az év eleji fogadalomdömpingből! Készen álltok változtatni a mindennapjaitokon?...

tovább

44 elképesztő ok, amiért hisztizik egy 3 éves

Mindenkinek vannak nehéz napjai. Na de mit szóljon az a 3 éves, aki egy nap alatt 44 alkalommal borult ki? Valószínűleg ő a hisztizés rekordere!...

tovább

Lemondott anyja az év első újszülöttjéről Komáromban

A szlovákiai Komáromban született Braienről már a kórházban lemondott szülőanyja, így nagyobb az esély, hogy a baba hamar örökbefogadókra talál. Rejkjavíkban pedig az a ritkaság esett meg, hogy az egykori...

tovább