A villanykazán előnyei

A villanykazán kialakulása

Sok évezrednek kellett eltelnie ahhoz, hogy a barlangba belopott tűzből kialakuljon a kandalló és a kályha, ahogy sok évszázad vezetett a tűzhelyek, kandallók kialakulásához is. Az első kazán azonban még nem volt villanykazán, nem elektromossággal működött. Ennek az igen prózai oka az, hogy akkor még nem is volt meg az elektromosság olyan mértékben, hogy tervezni lehetett volna vele. Kísérletek voltak, nem teljes lefedettségű elektromos hálózatok. Úgyhogy az első energiaforrás, amivel kísérletezni kezdtek, az a gáz volt. Sajnos azonban a kezdeti lelkesedés nem járt párban még a biztonsági intézkedések olyan beható ismeretével, mint ma számunkra már teljességgel természetes. Ezekkel a kezdeti készülékekkel sok volt a probléma, sok volt a szomorú baleset is.

A villanykazán elterjedésének ez vált az egyik mozgatójává, noha kezdetben még inkább a tehetősek „játéka” volt. Később azonban, amikor az energiahordozók közti különbség halványodni kezdett, pompás alternatívaként szolgált olyan területeken a fűtés megoldására, ahova csak az áram volt bevezetve. Manapság is népszerű és mindvégig számos előnnyel szolgáló fűtésmegoldásunk a villanykazán. Miért is ajánljuk?

Miért érdemes villanykazán fűtésmegoldásokban gondolkodni?

Napjainkban már tiszta sor, hogy a megtakarítások egyik legjobb és legbiztosabb módja, ha megfelelően szigeteljük az otthonunkat. Ehhez társulnak a különféle hővisszanyerési megoldások is, melynek összhatásaként az otthon teljes fűtési igényei mindössze pár kW átlagosan. Nagyjából 2-5 között. Ez azt is jelenti, hogy egy modern, vagy megfelelően felújított otthon fűtésszámláját egyre kisebb mértékben befolyásolja az, milyen energiahordozót használ.

A villanykazán ellenzőinek legfőbb érve általában a magasabb üzemeltetési költség, hiszen hazánkban jelenleg még mindig a gáz számít a legolcsóbbnak. Bár nem sokkal. Hozzávéve, hogy a megfelelő szigetelésnek hála ez a különbség a havi számlákon tovább csökken, érdemes számba venni a villanykazán előnyeit, mert sokszor háttérbe szorítják ezt a különbséget.

Az elektromos áram lefedettség általában kiterjedtebb, mint a gázhálózat. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy az áram sok mindenhez kell, telefonhoz, internethez, televízióhoz, különféle házi elektronikák üzemeltetéséhez, számos olyan szolgáltatónak áll érdekében, hogy minden háztartásban legyen áram, aki tenni is tud ennek érdekében. Éppen ezért az otthonok nagy hányada szerelhető fel villanykazánnak, gázossal már annál kevésbé.

A villanykazán előnyei

A https://www.ventil.hu/elektromos-kazan/12232.1.chtml elektromos kazánnak azonban nem az az egyetlen előnye, hogy akkor is van, ha más nincs. Hogy mást ne mondjunk, a beruházási költsége sokkal alacsonyabb. Kell hozzá falat vésni egy gázcsőnek? Nem. Kell hozzá kémény? Nem. Gyakorlatilag rábökünk egy sarokra és ha odafér és van elég hosszú zsinórunk, akkor be lehet dugni. Persze ennél a beüzemelés azért bonyolultabb és a hálózatunk teherbírását is érdemes leellenőrizni, mielőtt rákötnénk egy ilyen jelentős terhelést. De jóval könnyebben és kisebb macerával megvalósítható a villanykazán beszerelése. Sőt, már meglévő fűtésrendszerek is egyszerűen átállíthatók elektromos kazánná, nem csak akkor gondolkodhatunk villanykazánban, ha teljesen frissen építjük ki az otthonunkat.

A készülék működésénél fogva kevésbé korrodál. Az égéstermékekkel együtt járó különféle salakanyagok és káros termékek elemésztik a készülékeket, ez a villanykazán esetében nem jellemző. Éppen ezért a berendezés élettartama általában hosszabb.

Arra sem kell számítsunk, hogy valamelyik hatósággal egyeztetve rendszeresen ellenőrzést tartanának nálunk. A villanykazánhoz ilyen előírások nem kapcsolódnak. Igaz, saját jól felfogott érdekünkben időszakonként azért megnézethetjük egy szerelővel.

Napjainkban egyre nagyobb figyelem fordul a megújuló energiák felé, a villanykazán e téren is tökéletes megoldást kínál. Gyakorlatilag mindennel összekapcsolható, ha olyan készüléket vásárolunk, ami a továbbiakban bővíthető.

Összegezve tehát a villanykazán előnyök:

  • beruházása egyszerűbb és olcsóbb, bármely más rendszer is átállítható
  • a készülék tovább tart
  • nem engedélyköteles, nincsenek macerás hatósági vizsgálatok
  • megújuló energiaforrásokkal összekapcsolható

Mit tud a villanykazán, ha kombi?

Nem minden esetben merül ki a villanykazán feladata abban, hogy fűtővizet állít elő. Persze maga a fűtésrendszer sem merül ki ennyiben, de erre majd máskor kitérhetünk. Mindenesetre az elektromos kazán akár a használati meleg vizet is előállíthatja. Azaz azt, amivel fürdünk, mosunk, mosogatunk. Ilyenkor persze a két folyadék fajta nem keveredik, de közvetetten ugyanaz a hőforrás által melegszenek fel.

A kombi készülékek működése éppen ezért némivel összetettebb, két külön rendszerhez kapcsolódnak és keringető szivattyúval is fel vannak szerelve. Emellett egy kijelző és vezérlő panel is tartozik hozzájuk, ahol magunk szabályozhatjuk a működést szokásainkhoz mérten. Legideálisabbak a különféle okos készülékek, melyeknek hála programozhatjuk is a fűtésrendszert és ezáltal még többet spórolhatunk. Okos tervezéssel tehát a villanykazán egy igazán ideális választás, mely könnyen megvalósítható bármely háztartásban.