Minden építkezés elmaradhatatlan eleme: a sóderről

A sóder, amit nem lehet kihagyni

Ha az ember építkezésbe fog, talán az első, amire gondolni kell, a beton elkészítése. A legtöbb építkezés elképzelhetetlen beton, és így sóder és cement nélkül. Sokszor okoz azonban kisebb-nagyobb fejtörést, hogy milyen sóder is a tökéletes sóder, ami utána egy tartós betont képes létrehozni.

Mi is a sóder?

Tulajdonképpen kövekből és porból álló hordalékanyag, amit különböző méretezés szerint osztályozunk. A sóder határozottan nem homogén anyag, ebből következik, hogy olyan tartós betont képes előállítani. A különböző betonfajták előállításához azonban különböző sódertípusokat tudunk bevetni. Ahhoz, hogy az építkezés el tudjon kezdődni, először meg kell rendelnünk az alapanyagokat, szóval komoly számolgatásoknak nézünk elébe. Általános jótanács, hogy egy kicsivel, nagyjából 10%-al többet rendeljünk, mert még ha meg is marad egy kevés, az egyrészt lehetőség szerint eltárolható, felhasználható másra, míg ha kevesebbet rendelünk, akkor az új adagért újabb kiszállítási költséget kell állnunk. A cégeknek általában van egy minimum kerete emellett, tehát csak néhány vödörnyit külön nem is tudunk rendelni belőle a legtöbb helyen.

A sóder típusai

Típusai közé tartoznak a 0-4 mm-es, kétszer rostált fajta. Ez a legfinomabb változat, ezért egészen vékony réteget alkot. Térkövezéshez ideális, de akár még egy durvább vakolóréteghez is megfelelő lehet. Szemcsenagyság szerint osztályokat tudunk létrehozni belőlük, így pedig megkülönböztethetünk 0-4, 0-8, 0-16 és 0-24 mm-es nagyságokat. Minden attól függ, hogy mennyire durva betont szeretnénk létrehozni. Ha nem szeretnénk különválogatni a betontípusokat, beszerezhetünk osztályozatlan sódert is, hogy egyfajta típust kelljen csak megrendelni, de ha válogatni szeretne az ember, természetesen az is megoldható. A fenti típusok mellett beszélhetünk még töltősóderről, ez a fa fajta a nevéhez hűen feltöltésre alkalmas, még mielőtt az ember elkezdeni betonozni, létre lehet hozni vele egy egyenes alapot.

Alternatíva a sóder mellett

Sokan nem szeretnék betondzsungellé változtatni az otthonukat, azonban a jelenlegi állapotokat sem tartják megfelelőnek. Ahhoz, hogy egy szép, esztétik kertet kialakítsunk, mindenképpen hagyni kell zöld, természetes felületet. Ha már sódert rendel az ember, akkor rendelhet a kert további kialakításához szükséges felszereléseket és alapanyagokat is (a legjobb, ha mindent egyszerre tudunk rendelni: https://www.fuvar-oda.hu/soder). Ilyen például a murva vagy a kavics önmagában, de nagy valószínűséggel termőföldre, sőt homokra is szükségünk lesz. Ezek olyan alapanyagok, amik akármikor jól jönnek az embernek. Legyen szó feltöltésről, egyenesítésről, alapozásról, dekorációról vagy teljes kiépítésről.

Vegyük például a murvát: remek alternatíva arra, hogy az ember kocsifeljárót alakítson ki, mivel a szemek egymáshoz idomulva állnak meg egy idő után, mint egy természetes puzzle. A kavicsok nem csak esztétikusak, hanem emellett nagyon jó vízelvezetők például a ház fala mellé, de csinálhatunk belőlük egy kis porfogó réteget a járda mellé is, hogy kevesebbszer kelljen a seprűt a kezünkbe venni, és ne rombolja szét a munkánkat minden egyes széllökés. A termőföld jól jön minden növény számára, gondolom, ha az udvar átalakításáról van szó, az ember csak-csak ültet egy-két virágot vagy bokrot, facsemetét is. Hogy ezek megfogják a talajt, egy kis biztatásra van szükség, ezt pedig termőfölddel tehetjük meg legegyszerűbben.

A homok ugyancsak remek alapanyag feltöltéshez, a gyerekek játszhatnak benne, ha marad egy kevés, macskaalom helyett is szolgálhat egy ideig. Az udvar kiegyenlítéséhez egy nagyon jó alap, amit érdemes gyakorlatban is kipróbálni. A jó minőségű, nagyobb szemű homok nem érzékeny a szélre, így nem kell attól tartanunk, hogy az egészet átrendezi egy szeles nap vagy az eső. Alapnak pedig kiváló mind a murva, mind a kavicsok, mind a járda alá.

Mire figyeljünk a sóder rendelésekor?

Azt már mondtam, hogy egy kicsit többet érdemes rendelni, mint amennyire most gondolunk, hogy szükséges. Ügyelnünk ezen túl még az osztályozásra, és az sem utolsó persze, hogy honnan rendelünk. Nagyon eltérő lehet, hogy melyik hely milyen árakon szállít. Másnál az is kérdéses lehet, hogy milyen távolságban kell szállítania, és az alapján változhatnak az árak. Ha már találtunk egy céget, aki lehetőleg minden szükséges alapanyagot és töltelékanyagot tud nekünk szolgáltatni, érdemes mindent tőlük rendelni, hiszen bizonyos esetekben kedvezményekben is részesülhetünk. A helyes beton-arányokról sokat tudhatunk meg az interneten, az pedig sokat segíthet a megfelelő mennyiségű sóder kiválasztásában. Az építkezés sosem egyszerű, de egy kis odafigyeléssel és ügyes kezekkel akár profi segítség nélkül is szép eredményeket érhetünk el. Ha már kész a beton, figyeljünk oda a terhelhetőségre éppen úgy, mint a felület nedvesen tartására. A száraz beton nem tud rendesen megkötni, helyette berepedezik.

A beton előállítása tehát nem egyszerű feladat, de az alapanyagok szállítása sokat segíthet benne, jó alap az elinduláshoz.