A helyes szemüveg választás

A szemüveg megítélése

Amikor először rádöbbentél gyerekkorodban, hogy homályos a tábla, hogy csak nehezen tudod olvasni a számokat matek órán, hogyan reagáltál? Gyerekként könnyen meglehet, hogy először megijedtél, hogy valami baj van, de az is lehet, hogy észre se vetted, hogy szemüveg nélkül nem látsz jól. Sőt, nem is biztos, hogy tudtad, szemüveges lettél.

Viszont aki egy kicsit is értette, mi történik és már felfogta a világot eléggé maga körül, az azt láthatta, hogy a szemüveges gyerekeket szekálják legtöbbet az osztályban, és ők az afféle okos tojások, akiknek esélye sincs barátot, vagy barátnőt szerezni.

Nem véletlenül alakult ki ez a megítélés, de szerencsére napjainkra már kopik. Ez főként annak tudható be, hogy a napszemüveg viselés épp ellenkezőleg hat, a napszemüveg a vagányság, a vonzó férfi és nő jelképévé vált. Számos formával, keretben, különböző kialakításokkal látott napvilágot, és ezek a megoldások bevették magukat a hagyományos szemüvegek iparába is.

Manapság tehát nem az a kérdés, hogy van-e olyan szemüveg, ami neked jól áll, hanem az, hogyan találd meg?

Hogyan válassz szemüveget?

Az alapokat minden szemüveges jól ismeri, de azért nézzük át őket gyorsan. Először is, menj el szemészorvoshoz. Ő tudja megállapítani, hogy aktuálisan mik a dioptria értékei a szemednek és ez alapján ő fog javasolni egy dioptriaértéket a szemüvegedre is. Ez alkalmasint eltérő lehet. Amíg az ember növekszik, a személessége is változóban van, ez már egy ok, amiért nem érdemes pont azt a dioptriát felírni, ami épp aktuálisan a szemedre érvényes. Másfelől ilyenkor még elejét lehet venni a túlzott látásromlásnak azzal, ha kicsit kihívások elé állítjuk a szemet.

Ha tudjuk a dioptria számot, még számos dologban kell döntenünk a lencsével kapcsolatban is. Magas dioptria esetén a vékonyított üveg elengedhetetlen, de más esetben is jobban mutat. Nem mellesleg a keret kiválasztásánál is nagyobb választékban böngészhetünk, hogyha nem köt minket a lencse vastagsága. Ugyanis egy túlzottan vastag lencsét egy vékony kis fém keret nem fog elbírni.

A vékonyítás mellett különböző rétegeket is hozzáadhatnak az eoptika.hu szemüveg lencséhez. Ilyen a karcmentes bevonat, ami szintén alapvetőnek számít manapság, de sportolók, szabadban, műhelyben dolgozók esetén kiváltképp szükséges. Aki viszont nap, mint nap monitor előtt ül, mindenképpen jól jár egy kékfény réteggel. Igaz az úgynevezett monitor védő réteg már szinte az összes számítógép képernyőjébe eleve bele van építve, az ördög nem alszik. Nem nagy kiadás és legalább biztosra megyünk.

Nem utolsó sorban élhetünk még olyan lehetőségekkel is, mint a fényre sötétedő funkció. Ez a technológia arra a problémára kínál megoldást, ha valaki nem szeretné folyton a dioptriás szemüvegét a dioptriás napszemüvegére csereberélni, ha jó az idő. Nem mellesleg két dioptriás szemüveg hurcolászása macerás, megcsináltatása külön költség, mely mellett eltörpül ezt a funkciót hozzáadni a szemüvegünkhöz

Milyen szemüveg keret illik hozzám?

Ha már meghatároztad, milyen lencsét szeretnél, nincs más hátra, jöhet az izgalmas rész, a keret kiválasztása. Először is döntsd el, milyen stílusú keretet szeretnél. Komoly, biznisz típusú letisztultat, esetleg egy feltűnő, modern hipszteres szemüveget? Létezik keret nélküli szemüveg, de ha sportoló vagy, olyan keretre lesz szükséged, ami extrém mozgás közben is a helyén marad. Ez már egy egész jó kiindulási pont, valószínűleg ezáltal sok szemüveget ki tudtál szűrni.

Nos és most jön a neheze. Minden archoz létezik olyan szemüveg, ami nem, hogy illik hozzá, de kifejezetten jól mutat. Hogy melyik? Az arcformád segít megmutatni. Úgyhogy először ezt kellene megállapítani. Sokan eleve tudják magukról, másoknak kifejezetten nehézséget okoz. Ne csüggedj, ha nincs érzéked hozzá, mindig van segítség.

Állj a tükör elé, fogd össze a hajad! Nézz egyenesen a tükörbe és vizsgáld meg az arcod formáját. A felső határ a hajvonal, az alsó határ az áll. A füleket most „vágd le”, ne vedd figyelembe. Az arcforma olykor változik, mondjuk jelentős fogyás esetén, néha érdemes felülbírálni korábbi megállapításainkat. Igazán egyszerű módszer egy papírlapot fülé hajolva körülrajzolni az arcunkat, de egy szelfit is csinálhatunk és különféle arcfelismerő app-ok segítségével próbálhatjuk meghatározni a lényeget.

Szemüveg keretek arcforma szerint:

ovális arc

Nekik úgymond „nyert ügyük van, minden keret jól mutat ezen az arcon.

kerek arc

Diszkrét vékony keretek lesznek a nyerők, a lényeg, hogy az eleve szélesebb arcot optikailag ne szélesítsük még tovább, lehetőleg inkább hosszítsuk. Jól állhat tehát a szögletes, enyhén sarkos keret, de jól mutathat a damilos keret, vagy visszafogottabb alsó színű keret is.

szív alakú arc, avagy háromszög alakú arc

A kellemes, lágyabb formák a nyerők, mint az ovális, a macskaszem vagy egy kevésbé hivalkodó vékony teli keret. Ha a szemüveg elvon valamennyi figyelmet a domináns homloktól, tökéletes.

hosszúkás arc

A hosszúkás arcot optikailag megtörni a célunk, ettől keskenyebbnek hat. Erre jók a domináns keretek, markáns, teli vagy szélesebb szárak. De érdemes kipróbálni az ívelt, keret nélküli szemüvegek ovális, kerek formáit is.

szögletes arc

A szögletes arcokat optikailag hosszítani érdemes, viszont az általában magasabban fekvő arccsontot jó, ha láttatni engedjük. Éppen ezért a diszkrét, keret nélküli szemüvegek, illetve a lekerekített ívű szögletes, netán teljesen kerek, ívelt formák a nyerők, mert ellensúlyozzák a szögletes arcformát.

trapéz alakú arc

Ebben az esetben a viselő keskeny halántékát szeretnénk optikailag nagyobbnak láttatni, ezért az arc felső kétharmadát akarjuk kiemelni. Elérhetjük ezt egy szélesebb kerettel, vagy egy olyannal, aminek szára a lehető legmagasabban helyezkedik el. De jó választás lehet egy felül markáns vonallal átmenetes színezésű keret is.