Hogyan építs akvárium világítást?

Miért kell akvárium világítás egyáltalán?

Alapvetően nem szoktuk megkérdőjelezni, hogy egyáltalán miért is akarjuk, hogy akvárium világítás keretezze a díszhalaink élőhelyét, de most tegyük meg a közös gondolkodás kedvéért. Nézzünk mélyen a tükörbe és valljuk be magunknak: mert szép. És jól néz ki. És megnyugtat. Ez mind mind valós, az akvárium látványa jótékonyan hat ránk, nem véletlen, hogy irodahelységek recepcióin gyakran találunk ilyen „tereptárgyakat”. Egyszerre elegánsak, a halak értéke által azért burkoltan a cég sikerességét és tehetősségét, illetve exkluzív vevőkörét is közvetítik, és mindemellett szemet gyönyörködtetőek is, lekötik a várakozók figyelmét.

Van gyakorlati haszna is az akvárium világításnak? Persze, hogy van! Egy ilyen szép díszes akváriumban értelemszerűen növények, kövek, szirtek, akár még kis díszek – hajómodell, koponya – is helyet kaphat. Ezeket muszáj megvilágítani, különben nem élvezhetnénk ki a látványt. Mindemellett azonban növényeket is tartunk itt. Az igazán igényesek pedig nem műnövényeket, hanem igaziakat, azoknak pedig fizikailag is szükségük van fényre. Abból sem akármilyenre. Arról meg ne is beszéljünk, hogy az az elektronika, ami ilyen közel kerül egy tanknyi vízhez, mindenképp védett kell legyen. Akkor most mi minden alapján is válasszunk világítást az akváriumhoz?

Akvarisztika és akvárium világítás

Az akvarisztika mára már kinőtte magát és több, mint puszta hobbi. A halak szerelmesei gyakran olyan példányokat tartanának, amiknek igen speciálisak az igényei. A vízminőség, akvárium világítás, növényzet és élettér mind megfelelő kell legyen ahhoz, hogy a hal jól érezze magát, netán szaporodjon is. Az akvarisztika mestere egyszerre biológus, makettező, villanyszerelő és vízvezetékszerelő.. Aki még csak most kacérkodik ezzel a műfajjal, sok helyen talál segítséget ahhoz, miként is kezdjen neki élete első akváriumának.

Először találjunk neki helyet, lehetőleg olyan felületet helyezzünk közvetlenül alá, ami nem csuszorászik és némileg rugalmas: erre a hungarocell az igazán megfelelő. Ne feledjük, igen súlyos lesz az akvárium, mire teletöltjük több liter vízzel, az üveg élei így a hungarocellbe vágnak bele, nem a bútorba. Az sem árt, ha csak teletöltjük csapvízzel és pár napig hagyjuk állni, ennél jobb próba nem kell arra, hogy kiderüljön, hogy szivárog-e valahol? Ha pedig igen, legalább nem kell a már berendezett, telepakolt akváriumot kibontanunk.

Mikor már valóban telepítjük az akváriumot, elég, ha félig van csak vízzel, így sokkal könnyebb dolgunk lesz. Adjunk alá földet, ha a növénymennyiség igényli, kavicságyat, majd a technikát – szűrőt, hőmérőt, fütőberendezést és az akvárium világítást. Bizony a növények és a dekor csak ezután jön! Magának a telepítésnek is megvannak a maga szabályai, de az akvárium világítás – petnet.hu szerinti kialakítását is számtalan szempont vezérli.

Az akvárium világítás általánosan

Mint említettem az egyik fő szempont az esztétika, és annak érdekében, hogy minél szerteágazóbb fényár világítsa be a fodrozódó vizet, a lágyan himbálódzó növényeket és a tovasikló színes halakat, hajlamosak vagyunk a lehető legerősebb akvárium világítást kiépíteni, ami fizikailag lehetséges. Ennek viszont megvannak a hátulütői. Mivel a növények reagálnak a fényre és igen buja növekedésnek indulnak, ez intenzívebb anyagcserével is jár.

Kifejezetten nem ajánlott az erős fény alkalmazása, ha nem tudunk ezzel egyidejűleg hasonlóan erős CO2 rendszert is üzemeltetni különben még csúfosan elbukunk az algásodás elleni harcban. Kezdetben, mikor még csupán kialakulóban a kis ökoszisztéma – még ha a szívünk is szakad meg – inkább a szűrőbe érdemes beruházni, mint a világításba. A kezdeti alacsonyabb fénymennyiségből kevesebb baj származik, mint a rosszul szűrt vízből, illetve a világítást könnyebben is tudjuk cserélni később egy erősebbre.

Milyen legyen az akvárium világítás lámpája?

Az első eldöntendőnk a fényerő lesz. Fénycsövek esetén az akvárium világítás íratlan szabályai szerint, ahol van CO2 befecskendezés, ott számoljunk 1 watt / literrel, ahol nincs, ott 0.5 watt / literrel. Példával élve egy 150-180 literes akvárium világítása legyen 150-180 watt CO2 rendszer mellett, anélkül inkább csak 70-80. Mindemellett a LED-ek annyival lekörözték a technológiát, nem mellesleg szebbek, kevesebb helyet foglalnak és gazdaságosabbak is, hogy alig találni már meg őket akvarisztika világításban.

A LED-ekkel viszont bajos volna ugyanezt a számolást alkalmazni pont a jobb teljesítményük okán. Ilyenkor pártolhatunk át az akvárium szélességére – ez is jó alapot nyújthat a fényerő meghatározásában.

Amennyiben fontos számunkra, hogy a víz fodrozódás keltette fényjátékban gyönyörködhessünk az aljzaton, a hatás létrehozásához a fizika egy pontból kiinduló fényforrásokat igényel. Ez azt jelenti, hogy vagy LED, vagy halogén izzót alkalmazzunk, ugyanis a fénycsöves lámpákban a gáz egyenletesen oszlik el, egyenletesen indul ki tehát a fény is.