Mit csinál egy közbeszerzési tanácsadó?

A közbeszerzési tanácsadás világa

Amikor azt halljuk, hogy közbeszerzés, óhatatlanul egy nagyon bonyolult, merev, rideg és szigorú rendszerre gondolunk. A jogi nyelvezetre, amely bonyolult, érthetetlen és mindehhez kérlelhetetlen szabályokkal és határidőkkel terhel bennünket, telve olyan lábjegyzetekkel, hogy nagyítóval kutathatunk a sorok közt: vajon most adtuk-e el lelkünk a Sátánnak? És ebben a zavaros, veszélyes, átláthatatlan betűerdőben kalauzol bennünket a közbeszerzési tanácsadó.

Természetesen a fenti egy igen erős túlzás, de valamennyire segít elképzelni, hogyan is gondol az átlagember erre a rendszerre. Tény és való, hogy pályázni nem egyszerű, hiszen te az iparággal vagy elfoglalva, abban tudsz jeleskedni, maga a pályázati rendszer pedig önmagában véve egy szakma. Vagy el kell sajátítanod mindkettőt, ami jelentős idő és energia befektetés, amire nem biztos, hogy lehetőséged van, vagy be kell látni: segítségre szorulsz. Na ez a segítség lesz a közbeszerzési tanácsadó.

A közbeszerzési tanácsadó feladatai: ajánlatkérő

Általában nem ez az első, amire asszociálunk, amikor a közbeszerzési tanácsadó feladatkörét kezdjük boncolgatni, de tény és való, hogy már az ajánlatkérőnél is elkér a segítsége. Ugyanis az ajánlatkérő nem feltétlenül jártasabb a közbeszerzési eljárás rejtelmeiben, mint mi, akik majd a pályázatot leadjuk. Viszont őket is köti a jogszabály.

Például, már jó előre ki kell ötöljék, hogy pontosan mi alapján is fogják elbírálni azokat a pályaműveket, amik még be sem érkeztek. Ez azt hivatott garantálni, hogy teljesen pártatlan, befolyástól mentes elvekkel és elképzelésekkel vágjanak neki az elbírálásnak, ha eljött az ideje. Úgyhogy az elveket jó előre le kell fektetni. Azt is ki kell fundálni, hogy milyen feltételeknek kell eleget tegyen egy pályázó. Ezek természetesen szakmai feltételek. Nem lehet azonban túl tágra szabva meghatározni őket, mert akkor boldog boldogtalan benyújt egy pályaművet. Mindemellett nem lehet túl szűkre szabott sem, mert ha összesen egy pályázó tud nekik megfelelni, az már bunda. Ezt az egészséges határvonalat segít megtalálni egy olyan közbeszerzési tanácsadó, mint Dr. Galgóczi Gergely.

Hasonló határmezsgyét kell fellelni a bíráló bizottság összetételekor. Itt is hasonló a cél, senki ne legyen érdekelt a pályázat kimenetelében, így tehát olyan embereket kell választani, akik nem érintettek. Mindemellett azért érteniük is kell a témához. Ez sem egy egyszerű feladat olykor és bizony a pályáztatási anyag összeállításakor is elkél a közbeszerzési tanácsadó jelenléte.

A közbeszerzési tanácsadó feladatai: az ajánlattevő

Általában ez az a tevékenység, amire azonnal asszociálunk, ha azt halljuk: közbeszerzési tanácsadó. Jön valaki, aki segít nekünk összeállítani a pályázati anyagunkat. Két kiegészítés kívánkozik ide. Egy felől nem elégséges feltétele ez annak, hogy mi dicsőn meg is nyerjük a pályázatot. Egy pokoli rossz ajánlat is lehet jogilag támadhatatlan. Fontos észben tartani, hogy a közbeszerzési tanácsadó feladatköre az, hogy időben, megfelelő formában végezzük a tevékenységünket, de, hogy azt mi milyen minőségben tálaljuk, már a mi dolgunk. A másik kiegészítés az, hogy már elképzelhető, hogy korábbi stádiumban találkozik a közbeszerzési szaktanácsadó és a pályázó. Végeznek ugyanis a közbeszerzési tanácsadók afféle monitoringot, ez azt takarja, hogy folyamatosan szemmel tartják a kijövő pályázatokat és, ha olyat látnak, amely az ügyfelük profiljába illik, akkor értesítik róla.

Mit csinál a közbeszerzési tanácsadó a sikeres pályázat után?

Ez is egy fontos szempont, a közbeszerzési tanácsadás nem ér véget azzal, hogy elnyertünk egy pályázatot, hurrá. Azt meg is kell ugyanis valósítani. Azt kevesen tudják, akik még nem kellett belefolyjanak egy pályáztatásba sem, hogy a kivitelezést az ajánlatkérő bizonyos szinten ellenőrzi. Úgynevezett mérföldköveket kért még a pályázatleadáskor, és ezeknél a pályázó által leadott mérföldköveknél ő – vagy nevében a közbeszerzési tanácsadó – megjelenik, hogy leellenőrizze a folyamatot. A kivitelező szempontjából ez azt jelenti, hogy az alkalmasint egymásra épülő munkafolyamatokat úgy kell koordinálja, hogy mindenképpen elkészüljenek a mérföldkővel. Ebben van igen nagy segítségére a közbeszerzési tanácsadó, aki segít átlátni a folyamatokat, illetve bele tudja építeni őket a különféle jogszabály szabta határidőkbe is.

A közbeszerzési tanácsadó képzése és a faksz

Egy OKJ-s tanfolyam elvégzése árán bárkiből lehet közbeszerzési tanácsadó, ha egy kicsit odateszi magát. Ellenben van pár olyan pályázat, ahol nem elég, ha az ember elvégezte a tanfolyamot és nekiállt tevékenykedni. Ezek pedig a negyven millió feletti, illetve EUs pénzekkel gazdálkodó pályázatok. Ilyenkor felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó felfogadását írja elő a jogszabály, ami gyakorlatilag a közbeszerzési szaktanácsadó továbbfejlesztett válfaja.

Plussz képzettség, több éves gyakorlat, felsőfokú végzettség, felelősségbiztosítás és állami akkreditáció szavatolja, hogy a röviden faksz címmel jelzett tanácsadók magasabb szinten navigáljanak a közbeszerzési eljárások borongós tengerén.