Ennek is eljött az ideje: KATA bevallás 2020

KATA bevallás 2020 évében és általában

Úgy gondolom a legtöbben már halottunk a lehető legideálisabb adózási rendszerről a KATA adózásról, mely nem csak kiváló lehetőségeiről ismert, melyet a kis vállalkozóknak nyújt, de emellett a másodlagos alternatíváiról is közismert. Amennyiben KATA bevallás 2020-as megoldásáról beszélünk, valószínűleg tisztában vagyunk azzal, hogy a bevallás leadásának a határideje vészesen közeleg, mely 2020 február 25. Vagyis még összesen 5 napja van leadni minden KATÁS kisvállalkozónak az adóbevallását. Így úgy gondoltam, hogy röviden összefoglalom, a KATÁS bevallás 2020 menetét hátha tud egy kis segítséget nyújtani.

A Kata bevallás 2020-ban is az adózás alapja

Maga a Kata adózás a kisvállalkozók talán legkedvezőbb tételes adója. Ez nem egyfajta vállalkozási forma, annak ellenére, hogy sokan ebben a tévhitben élnek, ezt el szeretném oszlatni ugyanis a Kata nem egy vállalkozási forma, hanem egyfajta adózási forma melyet a kisvállalkozóknak kell elvégezniük. Ezt az adózást az egyéni vállalkozások, az egyéni cégek, magánszemélyekből álló betéti társaságok, magánszemélyekből álló közkereseti társaságok választhatják. Azt fontos már az elején leszögezni, hogy a KFT formában működő vállalkozások nem választatják a kis adózó vállalkozások tételes adóját. Az előbb felsorolt alternatívák közül két opció lehetséges, amennyiben igénybe szeretnék venni a KATA adózást, az első, ami új vállalkozás esetén áll fent, itt már a vállalkozás indításakor célszerű jelezni a szándékot, hogy a későbbiekben ezen a formán kívánnak adózni. A második opció már meglévő vállaklozás esetén állhat fent itt a NAV felé kell, bejelenti a változási szándékot és kitölteni az ehhez szükséges nyomtatványt

A KATA bevallás 2020-as menetéről

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy a KATA éves bevételi határa 12.000.000 forint. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy minden Katás vállalkozónak kötelező módon kell bevételi nyilvántartást vezetnie a befolyó összegekről. A KATA bevallás 2020-ban jóval egyszerűbben, kedvezőbben készíthető el, mint az eddigiekben bármikor, így még több kisvállalkozóhoz eljuttatva a kedvező adózás alternatíváját. Érdemes tudni, hogy nem csak a bevételi határ változott 2017-ben 6 millió forintról 12 millió forintra, hanem az áfa alanyi mentességének a határa is 12 millió forintra emelkedett. A kedvező lehetőségek mellett szintén nagyon jó hírnek bizonyul, hogy bár kitolódtak a felső határok, mégsem növekszik a havonta fizetendő adóteher összege. A Katás szerződésüket be vannak jegyezve az adott adó formára. A Katás ügyfeleknek fontos tudnia, hogy a bevallás határideje minden év február 25.- éje. 2020-ban a 18KATA adóbevallási nyomtatványt kell kitölteniük, majd beküldeni vagy online kereteken belül, vagy postai módon. Nagyon lényeges elvárás, hogy a Katás vállalkozók által kiállított számlákon minden esetben fel kell tüntetni azt a kitételt, hogy a számlát Katás vállalkozó váltotta ki. Ez mindössze annyit jelent, hogy amennyiben valaki főállású kis adózó, akkor havonta 50 000 forint a KATA, amennyiben emellett másik cégnél is dolgozik, ahol Katás adózás van, akkor csak 25 000 forint cégenként. Viszont emellett akad olyan lehetőség is, hogy ha egy kisvállalkozó emelt összegű nyugdíjat szeretne, akkor havonta 75 000 forint adót fizethet, viszont a nyugdíja jelentős mértékben megugrik.

KATA bevallás 2020 készítés menete online

A KATA 2020as bevallást igény szerint, elsősorban közvetlenül webes felületen tölthetjük ki. Ez többek között azért annyira szerencsés alternatíva, mert így az online felületen egyaránt lehetséges az elmentése is, a hosszabb távú tárolása, illetve szintén online felületen van lehetőség véglegesíteni a bevallást és végül benyújtani is. Egyébként erre van, specializálva a számlázz.hu weboldala is, ahol megbízható online felületen van lehetőségünk kitöltetni a KATÁS adóbevallásunkat. Mivel az alkalmazás, egy alapos elektronikus azonosítást követően vehető csak igénybe, így külön-külön a nyomtatványokon nincs, szükség az azonosító adatok részletes megadására ezáltal jelentősen fel lehet gyorsítani a folyamatot.

Miután a KATA bevallás 2020 legkésőbbi határideje, mint már említettem február 25, véleményem szerint minden KATÁS vállalkozó, aki még nem állt neki a bevallásának az elkészítéshez az legkésőbb a mai határidővel álljon neki, ugyanis az idő nagyon sürget egy bevallás elkészítése pedig nem rövid idő. Amennyiben nem igazán értene, valaki az ilyen jellegű adózás elkészítéshez az keressen az interneten ilyen jellegű oktató videókat és egészen biztosan rengeteget fog találni, amely a segítségére lehet abban, hogy hogyan kell egy KATA bevallás 2020-as verzióját megcsinálni.

Azt is fontosnak érzem hangsúlyozni, hogy ez nem egy lehetetlen akadály. Nem nyelvvizsga, nem érettségi, neki kell veselkedni egy délután és valószínűleg túl is leszünk rajta estére. Persze, ha a KATA bevallás 2020-ban az első, amit elkészítünk, hagyjunk magunknak több időt, de nem kell félni tőle. Hisz vállalkozók vagyunk! Mi az, amit ne tudnánk mi megoldani? 😉